Европейският съюз и Китай се договориха за инвестиционна сделка, която ще даде на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари и ще помогне за възстановяване на това, което Европа смята за небалансирани икономически връзки. Споразумението е в процес на договаряне от почти седем години и вероятно ще отнеме поне още една година, за да влезе в сила. Това е част от новите отношения с Китай, на който ЕС гледа както на партньор, така и като системен конкурент.

Инвестиционното споразумение стана факт по време видеконферентен разговор между китайския президент Си Цзинпин, председателите на ЕК и на Европейския съвет – Урсула фон дер Лайен и Шалр Мишел, както и с участието на немския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон. Фон дер Лайен написа в Туитър, че сделката ще донесе по-балансирана търговия и повече бизнес възможности.

Председателят на Европейската комисия също така посочи, че утрешният свят след коронавируса се нуждае от отношенията между Европейския съюз и Китай, за да бъде силен. От своя страна китайският президент Си Цзинпин каза, че инвестиционна сделка с ЕС ще предложи по-големи пазари и по-добра бизнес среда за китайските и европейските инвестиции.

Споразумението показва решителността и увереността на Китай да се отвори към света, каза още Си Цзинпин, добавяйки, че това ще стимулира световната икономика, когато се възстанови от пандемията от коронавирус, както и ще насърчи икономическата глобализация и свободната търговия.