Събота, втори януари, е обявен за ден на траур в Хърватия след вчерашното разрушително земетресение, при което загинаха 7 души, реши правителството. Властите в страната вече се концентрират върху необходимата помощ за пострадалите. Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович пристигна в Петрине. Той изрази съболезнования на семействата на жертвите и съчувствие на жителите на града и околните населени места. Яндрокович заяви, че е възможно депутатите да съберат около милион куни в помощ на пострадалите.

Държавата откри специална банкова сметка за изпращане на дарения, а премиерът Андрей Пленкович съобщи, че желаещите да помогнат могат да се обърнат към  Гражданска защита и към Червения кръст. Междувременно вторичните трусове продължават, броят на загиналите достигна 7, а 28 души са ранени. Сериозни са разрушенията в село Майске поляни, откъдето са пет от жертвите, а  много къщи и селскостопански постройки са сравнени със земята. От спасителната служба обаче посочиха, че  днес не са открити нови оцелели в района на труса. 

130 души са настанени в училища в Сисак, а някои от жителите на града прекараха безсънна нощ в автомобилите си или в близки казарми. По-късно в Петрине пристигна и президентът Зоран Миланович. Tой заяви, че не се притеснява от липсата на помощ от страна на Европа, след като хърватските власти  активираха програмата на ЕС за спешна помощ към Механизма за гражданска защита на общността. Еврокомисарят за реакция при кризи Янез Ленарчич заяви, че много европейски държави вече са изразили желание да помогнат чрез механизма, а основното, върху което е концентрирана помощта в момента, е временното настаняване на засегнатите.

Редица европейски държави като  Словения, Австрия, Гърция и Румъния вече изпратиха палатки и легла за пострадалите. България изпраща 100 хиляди евро на Хърватия. България ще подпомогне възстановяването на две емблематични сгради. Първата е тази на Горноградската гимназия, която ще получи 50 000 евро. Втората сграда е тази на Хърватската академия на науките и изкуствата, за чието възстановяване ще са нужни около 5 милиона евро. 50 000 от тях ще дойдат от България. И двете сгради са свързани с историята на страната ни, подчерта министър Захариева като допълни, че това е само първата помощ и, при поискване, България е готова да се включи с каквото е нужно още. 

По материали на EuroNews / Франция