Правителството удължи мерките за подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията от Covid-19 в последното си заседание за годината. Също така кабинетът осигури допълнителни 125 милиона лева за закупуването на ваксини срещу коронавируса. Друга важна точка в дневния ред на министрите беше редът за получаване на втора пенсия.

От 1-ви януари минималната пенсия ще бъде 300 лева, а от юли останалите пенсии ще бъдат осъвременени с 5%, припомни премиерът Бойко Борисов. 106 милиона лева месечно отиват за допълнителните 50 лева към пенсиите.

50 000 души ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти, което ще струва 12 милиона лева допълнително на Хазната. За бизнеса освен удължаване на мярката 60/40 първо до март, а догодина и до септември, по-дълго действие ще има и 80/20 за транспорта и туризма. Настъпват промени и за помощта за затворените бизнеси.

„Компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лева“, заяви Борисов, според когото всеки, който е преболедувал от Ковид-19 би потвърдил колко тежко е заболяването и колко голяма е необходимостта от ваксина: „Безплатните ваксини и разбира се, само при желание от страна на който и да било български гражданин, до този момент струват 305 милиона на данъкоплатците – огромна сума и това го правим само с единственото си намерение и надежда, че като се натрупат ваксинираните над 70% икономиката ще тръгне нагоре. Ще се върнат хората на работа и не само в България, а и в Европа, защото сме много свързани“.

За втората пенсия – министър Деница Сачева заяви: „Има три вида пенсионни продукти – това е пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуална партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от 3-кратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст“.