Съмненията, че съществува възможност изборите да бъдат манипулирани могат да бъдат преодолени само по един начин – чрез ясни и своевременни законови, организационни, логистични и здравни мерки. Разчитам да видим такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от Централната избирателна комисия, които да убедят хората, че няма да има манипулация. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на среща с представители на ГЕРБ на „Дондуков“ 2. 

Представителите на най-голямата парламентарна група заявиха, че имат готов законопроект, който касае закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В него се предвижда възможност всички карантинирани лица да гласуват с подвижни избирателни секции, а на настанените в болница лица да се даде възможност за достъп до урни, които по решение на ЦИК да се представят от обслужващия медицински екип. На ЦИК също така ще бъде дадена възможност да предприеме мерки за гарантиране на сигурността на останалите гласоподаватели – във всяка избирателна секция да има възможности за осигуряване на средства за лична защита.

Огромните средства, които държавата инвестира в машини за гласуване, трябва да бъдат оправдани. Сега поставяме основите и за изборите през следващите години. Трябва да се повишава доверието на българите в машинното гласуване. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе среща и с представители на БСП в рамките на консултациите във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Бих искала да разсеем едно внушение за отношенията между президента и БСП. Ние не воюваме с президента и президентската институция, увери лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова в началото на срещата. „Навсякъде из страната с г-жа Йотова сме радушно посрещани и имаме открит диалог с българските социалисти“, изтъкна държавният глава и допълни, че заедно с вицепрезидента никога не са отстъпвали от ангажимента си пред социалистите за по-справедлива и успешна България. Румен Радев напомни, че без силна опозиция демокрацията залинява.

Едно е да се декларира готовност за изборите, друго е когато с конкретни въпроси, се установяват дефицити в организацията и готовността за тези избори. След проведените консултации в президентската институция все още липсват отговори за  сключването на договора за осигуряването на машините за гласуване, тяхната доставка и сертифициране. Не сме получили информация за здравния протокол, от който зависи прозрачността на изборния процес. От отговорите на тези въпроси ще зависи логиката за определяне на датата на изборите. Това заяви президентът Румен Радев, който прие представители на ДПС.

От ръководството на ДПС посочиха, че вече неведнъж са поставяли на общественото внимание темата за включването на машините в изборния процес – и големият дял недействителни гласове, и субективният елемент при преброяването, както и големият брой сгрешени протоколи могат да бъдат избегнати с въвеждането на машинен вот. Мустафа Карадайъ подчерта, че настоящият модел, в който се смесват хартиеното и машинното гласуване и отчитане на изборните резултати е допълнителна предпоставка за още повече сгрешени протоколи и по-голямо недоверие към резултатите от изборите.

Моите консултации не са закъснели, закъсняхте вие – законодателите. Досега трябваше отдавна да сте избягали от отговорността си, както го решихте, но поне по-рано, и да прехвърлите всичко на Централната избирателна комисия. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с партия „Воля“. Веселин Марешки – председател на „Воля“, изрази резерви за провеждането на консултации и заяви, че Народното събрание може да гласува „определени корекции за някои некардинални неща“. От партията определиха като „екзотична“ идеята, лансирана от наши сънародници в чужбина и извънпарламентарни партии, зад граница да се гласува по пощата. Лидерът на „Воля“ посочи, че приема готовността за провеждане на избори на 28 март, декларирана от „държавата в лицето на Министерство на здравеопазването, на общините – в лицето на НСОРБ, и ЦИК“. Това била причината от „Воля“ да размислят за удачната според тях дата за вота, след като първоначално предлагаха тя да е през май месец.

Парламентът трябва да изпълнява много по-активно правомощията си по контрол върху изпълнителната власт, както е по Конституция, а не обратното. Гарантирането на легитимността на предстоящите парламентарни избори е от ключово значение за формирането на Народно събрание с голяма обществена подкрепа, а това зависи от масовото участие на гражданите в изборния процес. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с ръководството на ПП „Атака“. Волен Сидеров посочи, че в момента в България в изборните списъци има около 600 000 „мъртви души“ и цитира статистика от Националния статистически институт, според която българите, които са над 20 години са 5 636 267, а от ЦИК данните са, че има 6 221 729 души или разлика от 585 482 гласа. По думите му избирателните списъци следва да бъдат преразгледани и изчистени, за да бъде решен и въпросът с т.нар. „мъртви души“.