Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичните условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Превантивно започва обработка на пътните настилки по републиканската пътна мрежа заради очакваното застудяване. Това е било докладвано на министър-председателя Бойко Борисов по време на работно съвещание, което той е свикал във връзка с усложнената метеорологична обстановка на някои места в страната, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

По време на съвещанието министърът на околната среда и водите Емил Димитров е информирал, че са предприети всички действия по отношение на наблюдение на нивата на язовирите, като съседните държави – Гърция и Турция са уведомени, за да могат да предприемат превантивни мерки. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова е изтъкнала, че всички пътни управления са получили указания превантивно да започнат обработка на пътните настилки поради очакваното падане на температурите. Ведомството работи в пълен синхрон с Министерството на вътрешните работи.

Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено, е докладвала министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя е уверила, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали. Към момента няма язовири, които да предизвикват риск за живота на хората, е информирал министърът на икономиката Лъчезар Борисов.


Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски е информирал премиера Борисов, че ведомството е в постоянен контакт и координация с всички отговорни институции във връзка с метеорологичната обстановка и екипите незабавно реагират на всички подадени сигнали. Министърът е добавил, че през последното денонощие най-тежко е било положението в Смолян, където има срутване на къща в следствие на активирано свлачище, но след бързата реакция на екипите на полицията и пожарната обитателите на дома – двама възрастни и две деца са евакуирани незабавно и няма загинали. За непрекъснато наблюдение на обстановката на територията на Столична община е докладвала кметът Йорданка Фандъкова.