Подкрепата от 50 лв., която държавата отпуска към пенсията, може да продължи и и през април. Това каза социалният министър Деница Сачева на блиц контрол в ресорната парламентарна комисия. През април държавата ще отпуска по 120 лв. за храна на 392 хил. пенсионери. Условието е техните пенсии да са между 300,01 и 369 лв. Предстои да се обсъди дали този кръг от хора ще получи бонусът от 50 лв.

До 31 януари пък ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката “Запази ме”, отчете още Деница Сачева. Вече са изплатени над 10 млн. лв. на 37 хил. работници и служители от общо 42 000. На около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. Тя посочи, че плащат директно на работниците и служителите, като в момента са кандидатствали около 8000 работодатели за 42 000 работници и служители.

Сачева поясни, че около 35 000 са регистрираните безработни от сектора на хотелиерството и ресторантьорството от началото на извънредното положение. По думите й днешният им протест е разбираем, защото хората очакват да почнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. По думите й подкрепата е изсветлила 1/3 от работните места, но не можа да реши напълно този проблем. Сачева каза, че удължаването на срока, в който трябва да останат затворени още месец ще струват допълнителни средства на държавата. Тя обяви още, че 2 месеца неплатен отпуск се води за осигурителен стаж и през 2021 г.