Протестна дискотека организираха представители на ресторантьорския бизнес, собственици на заведения, на барове, нощни клубове и кафенета. Протестът им започна в 12 часа пред сградата на правителството в столицата. Те носиха плакати с лика на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Акцията е на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и е под мотото “Марш към свободата”.

От бранша настояват заведенията да заработят на 1 февруари, а нощните клубове две седмици след това. Според представителите на затворените бизнеси, ресторантите не са и няма да са причина за разпространението на коронавируса и не са опасни места.

Останалите без работа от месеци управители и служители в заведения, ресторанти и работещи в развлекателната индустрия поискаха да им бъде разрешено да работят. Част от тях поискаха и оставката на здравния министър заради непоследователните му действия и факта, че позволява ресторанти в хотели да работят, а заведенията извън тях не. Бизнесът беше единодушен и по отношение на това, че не приемат да отворят чак на 1.03.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията коментира, че с оглед на ситуацията в протеста са успели да се включат много колеги. Алибегов коментира, че не се притеснява толкова от глобите, колкото от това какво ще се случи, ако не отворят. Според него 30% от колегите му повече никога няма да отворят.