Демократката Нанси Пелоси беше преизбрана за председател на Камарата на представителите на американския Конгрес. Пелоси е единствената жена заемала този пост. Тя е на председателското място в долната камара за четвърти път. Пелоси заемаше този пост от 2019 г., както и в периода от началото на 2007-ма до началото на 2011 г.

Засега Демократическата партия запазва минималното си мнозинство в Камарата на представителите. Във вторник е балотажът за сенаторско място в Джорджия, който ще определи коя от двете партии ще ръководи Сената. А официалното преброяване на гласовете на електоралната колегия е в сряда по време на общо заседание на двете камари на американския Конгрес, когато се очаква Джо Байдън да бъде потвърден като победител с 306 гласа, а Тръмп да получи 232 гласа. Също в сряда по улиците на Вашингтон се очаква хиляди поддръжници на Тръмп да се стекат на протест. При предишни подобни протести с настояване за промяна на изхода от вота се стигна до покачване на напрежението и епизоди на насилие. 

Междувременно най-приближените на сегашния президент продължават да прокарват необосновани твърдения за измами по изборите. Няколко републикански сенатори се опитват да се възползват от последния шанс да обърнат резултата от изборите, които бяха неколкократно потвърждавани и които сочат убедителна победа за демократа Байдън. Според анализатори това показвало вътрешнопартийна борба, след като лидерът на републиканците в Сената Мич Маконъл през декември призова съпартийците си да не оспорват легитимността на вота, а Маконъл също лично поздрави Байдън за победата. 

Самият Тръмп бе критикуван, след като вестник „Вашингтон пост“ разпространи запис на телефонен разговор, в който президентът призовава щатския секретар на Джорджия да намери достатъчно гласове за обръщане на резултата в негова полза. Новоизбраният вицепрезидент Камала Харис определи записа като „безсрамна, дръзка злоупотреба с власт” на президента, а републиканският конгресмен Адам Кинзингър написа в Туитър, че записът е „напълно ужасяващ“.