25 хиляди дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ пристигнаха тази сутрин със самолет на летище София. По-късно те ще бъдат разпространени в пет района на страната, а от там разпределени от регионалните здравни инспекции, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Ваксините ще тръгнат по два лъча:  София – Пловдив – Бургас и Варна – Велико Търново. 

Доставката от около 25 хиляди дози от ваксината е втората за България. С тях ще продължи ваксинацията на желаещият от първа фаза медицински персонал да получи имунизация. Ваксините ще бъдат разпределени за регионалните здравни инспекции в страната. В средата на януари се очаква у нас да пристигнат още 35 хиляди дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

До седмица ще започне и втората фаза на ваксинацията, в която ще бъдат обхванати потребители и персонал на социални услуги, както и учителите, заяви още здравният министър. Той уточни, че тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се уточнява броят на учителите, които ще бъдат ваксинирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат ваксинирани около 15 хиляди души и 11 хиляди са персонал.