Церемонията започна при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп. Метростанциите в сърцето на Вашингтон бяха затворени, а по платформите на отворените в близост до центъра и извън тях имаше въоръжени гвардейци, кучета и екипи на министерството на вътрешната сигурност.

Джо Байдън положи клетва за вярност към конституцията и своята страна като 46-ия президент на САЩ на площадката пред Капитолия във Вашингтон.

Andrew Harnik/Pool via REUTERS

„Аз, Джозеф Робинет Байдън-младши, тържествено се заклевам да изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати, и да влагам всичките си сили, за да пазя, защитавам и поддържам Конституцията на Съединените щати. И нека Бог да ми помага“, произнесе той традиционните фрази на клетвата, повтаряйки ги след председателя на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс.

През това време лявата ръка на 78-годишния нов президент бе поставена върху Библията, която държеше пред него съпругата му Джил Байдън.

Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Преди Байдън Камала Харис положи клетва като вицепрезидент на САЩ, ставайки първата цветнокожа жена на този пост. Тя положи клетва пред съдия Соня Сотомайор, която е първата жена от латиноамерикански произход във Върховния съд – изпълнен със символика момент.

REUTERS/Brendan Mcdermid

Петдесет и шест годишната бивша сенаторка и прокурорка Харис, която произхожда от семейство на имигранти, положи клетва с ръка върху Библията, държана от съпруга й Дъглас Емхоф.

В началото на церемонията Лейди Гага изпя химна за САЩ. Тя се появи облечена в синьо-червена пищна рокля, със златен гълъб на лявото рамо, държащ в човката си клонка. Певицата активно подкрепяше кампанията на Байдън и Харис по време на президентските избори.

На инаугурационната церемония присъстваха експрезидентите от двете партии Бил Клинтън, Джордж Буш-младши и Барак Обама заедно с техните съпруги.

REUTERS/Kevin Lamarque

Тук бе и досегашният вицепрезидент Майк Пенс със съпругата си, който не отиде на прощалната церемония с досегашния президент Доналд Тръмп на военновъздушната база Андрюс край Вашингтон. Бившият вече държавен глава наруши отдавнашната традиция и не дойде на днешната церемония пред Капитолия – светинята на американската демокрация, която негови привърженици вандалски щурмуваха и поругаха преди две седмици.

Тази сутрин заедно със семейството си Тръмп отлетя към имението на своето семейство „Мар а Лаго“ в южния щат Флорида.Джо Байдън заяви в първата си реч като президент, че демокрацията е надделяла. Той приветства мирното предаване на властта въпреки насилието в Капитолия на 6 януари.

Patrick Semansky/Pool via REUTERS

„Това е денят на Америка. Денят на демокрацията. Исторически ден и ден на надежда, ден на обновление и решимост“, заяви Байдън. Новият държавен глава говори за обединение, като протегна ръка към тези, които не са гласували за него, и обеща да е президент на всички. Същевременно Байдън обърна внимание и на преодоляването на предизвикателствата, като подчерта, че за бъдат преодолени те, се изисква обединение.

По време на 21 минутната си реч Байдън  каза: „Ние навлизаме в може би най-трудния и смъртоносен период на вируса“ и поиска американците най-накрая да се изправят пред пандемията като една нация. Президентът говори от същото място, което само преди две седмици бе сцена на атака срещу Капитолия, довела до смъртта на петима. За нападателите той каза, че си мислели, че могат „да изместят органите на управление от тази свещена земя“ и допълни:„Това не се случи и никога няма да се случи“. Байдън похвали добрите хора на Америка. „Достигнахме дотук. Но имаме още доста път да извървим.“

Win McNamee/Pool via REUTERS

Той отбеляза, че САЩ минават през времена на предизвикателства и изтъкна в тази връзка коронавирусната пандемия и икономическия спад. Президентът Байдън също призова страната „да отхвърли културата, при която фактите се манипулират“.

По материали на Reuters / САЩ, Sky News / Великобритания и BBC / Великобритания