Поведението на Доналд Тръмп в последно време е напълно нередно, заяви британският премиер Борис Джонсън. Той обвини американския президент, че е настървил поддръжниците си с безпочвените си твърдения за изборни измами и ги е насърчил да щурмуват Капитолия.

Работник почиства статуя на бившия президент Роналд Рейгън в Ротондата на американския Капитолий ден, след като поддръжници на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия във Вашингтон, САЩ, 7 януари 2021 г.. REUTERS/Erin Scott

„Осъждам безрезервно насърчаването на хора да се държат по безобразния начин, по който го направиха в Капитолия“, каза Джонсън на пресконференция. Той добави, че е много доволен, че Джо Байдън е бил утвърден от Конгреса за следващ президент на САЩ.

А бразилският президент Жаир Болсонаро заяви, че институционната криза в САЩ се дължи на липсата на доверие на американците по отношение на резултатите от президентските избори. „Броят на бюлетините, подадени по пощата, се увеличи заради пандемията, има хора, които са гласували по три, по четири пъти“, каза Болсонаро в разговор със симпатизанти, на излизане от президентския дворец в столицата Бразилия.

Работници почистват контролно-пропускателния пункт на входа на Западната тераса на Капитолия в САЩ, ден след като поддръжници на Доналд Тръмп окупираха Капитолия във Вашингтон, САЩ, 7 януари 2021 г.. REUTERS/Erin Scott

„Именно тази липса на доверие провокира проблемите, на които ставаме свидетели в настоящия момент“, обобщи бразилският лидер във връзка с насилието във Вашингтон, съпътствало щурмуването на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп. Бразилският президент заяви още, че страната му би имала проблеми, по-сериозни от тези в Съединените щати, ако продължи да използва системата за електронно гласуване на президентските избори догодина.

По материали на AP, Reuters / САЩ и SKy News / Великобритания