По време на редовната комуникация с България има последователна размяна на мнения и идеи за преодоляване на различията, съобщи външното министерство на Република Северна Македония. Двете страни често споделят предложения и виждания, в които посочват и обясняват позициите си, допълват от министерството. „Последен в поредицата е Планът за изпълнение на задълженията в Договора за приятелство, предложен от наша страна и за който очакваме тези дни да получим отговор или забележки и предложения от страна на България“, се казва в съобщение на министерството.

Оттам допълват, че министър Буяр Османи тази седмица е имал разговор с българската си колега Екатерина Захариева. Целта е да се намери начин за засилване на прилагането и ефикасността на Договора за приятелство от 2017 г., поясняват от министерството.
„По този начин ще се върне доверието и в самия Договор и в процеса на диалог между двете страни за преодоляване на различията, както прилича на две приятелски съседни страни в Европа“, пише в съобщението. Добавя се, че се очаква в идния период специалният представител Владо Бучковски да има чести пътувания между Скопие и София.

По Макфакс