В продължение на повече от 200 години катедралата в Страсбург е най-високата сграда в света. Тя се намира в историческия център в града.  Строителството и започва през 1015 г. върху основите на стар римски храм. Катедралата е опожарена през 12 век, наново е възстановена в периода от 1176 г. до 1439 г. Това е епохата на готическия архитектурен стил, чийто прекрасен образец е катедралата в Страсбург. Построена е от червен вогезски пясъчник. Източните части на храма и южния портал са в римски стил, а западната част, украсена с хиляди фигури е образец на готическия стил. Улрих фон Енсинген и Еруин фон Щаймбах са главните строители на катедралата.

Катедралата в Страсбург до края на XIX век е най-високата сграда, издигната от камък. От първоначалната постройка на храма са запазени двете женски статуи. Те символизират Църквата и Синагогата, като показват триумфа на християнството и отстъплението на юдеизма.

Рисувано стъкло и хиляди скулптури, украсяват западната  фасада на С трасбургската катедрала „Нотр Дам”. Тя е известна и с астрономически часовник, който отчита не само времето, но и движението на планетите и Зодиака. Всеки ден в 12,30 ч. от него излизат автоматизирани фигури, който символизират възрастите на човека, които също така символично минават покрай смъртта.

Виктор Юго определя Страсбургската катедрала като „грандиозно и изящно чудо”.