Cтpoeжът нa Минералната бaня в Банкя – първата лечебна баня у нас,  зaпoчвa  нa 7 мapт 1907 г., завършена е през 1911 г. и на 24 май същата година е открита тържествено. Автор на проекта е архитект Карл Xoxeдep oт Mюнxeн, строежът се ръководи от apxитeкт H. Heшeв, а бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя са  пpeдпpиeмaчите, инвестирали в строежа на банята. Проф. Хохедер е автор на проекти на сгради в стил „арт нуво“ и е един от архитектите, оформили класическия изглед на Мюнхен. Той е проектирал само три сгради извън Германия, като едната е в Италия, другата в Румъния и третата в България.

Сградата – емблема на гр. Банкя, е с впечатляваща архитектура не само за времето си, и с модерно вътрешно устройства. Днес е паметник на културата.

Близо 1 милион златни лева е струвал строежът на Минералната баня в Банкя. Капацитетът й е бил от около 100 души. За времето си е била с най-модерната архитектура, снабдена със съвременни технически съоръжения и удобно вътрешно устройство.

Банята в Банкя е била предпочитана заради минералната си вода с общ дебит 24 литра в секунда и температура 36.5 -37.2 градуса, добивана на  дълбочина 850 метра. Когато е отворена, в нея идват по 1000 души дневно – елитът на София, видни общественици, височайши гости на страната и дори царското семейство. Иван Вазов често е посещавал банята, а Банкя е била сред любимите му места. През 1911 година София вече има  първата си лечебна сграда.

През 2001 г. до 2017 г. сградата на Минералната баня спира да приема посетители и е оставена да се саморазрушава. Прехвърлена е от Министерство на здравеопазването на Столичната община за стопанисване. В края на 2017 г. след проведен конкурса на Столична община започна реставрацията на банята в Банкя.

Модерен СПА център, зали за лечебна физкултура и балнеопроцедури има в новоремонтираната сграда. Възстановен е куполът на банята, големият басейн, както и някогашните малки корита, които са от мрамор с месингови чучури. Запазена е  емблемата на банята – отворена мида.