Спането без дрехи помага да отслабнем. Тази теза разви британската лекарка Хелън Лоул в предаването на Channel 4 „Как да отслабнем по-бързо“. Според нея можем да изгаряме мазнини, дори ако не правим нищо.

Тя смята, че средно изгаряме около 300 калории, докато спим през нощта. По думите й когато тялото е с по-ниска температура, се активира тъкан, наречена кафява мазнина, която изгаря допълнителни калории, докато тялото се опитва да се затопли.

В предаването д-р Хелън разговаря и с професор Майкъл Симънс, който използва термокамера, за да разбере как кафявата мазнина се активира на студ. Според медиците един грам кафява мазнина може да произведе 300 пъти повече топлина на грам от която и да е друга тъкан в тялото.

Ето защо, ако искате да отслабнете, докато спите, трябва да охладите стаята до 18 градуса. А ако искате да направите стъпка по-далеч – изхвърлете дрехите.

Предишни проучвания показват, че сънят без дрехи помага да отслабнем, а Националният здравен институт на САЩ обяснява, че охлаждането, докато спим, може да ускори метаболизма ни, защото тялото ни използва енергия, за да се стопли. 

По Channel 4 / Великобритания