САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400. Американското министерство на финансите обяви имената на високопоставените турски служители, на които са наложени санкции. Сред тях са ръководителят на турската отбранителна промишленост Исмаил Демир и още трима души – Мустафа Алпер Дениз, Серхат Генчоглу и Фарук Игит. Тези рестрикции са наложени в рамките на Закона за противодействие на противниците на САЩ с помощта на санкции.

Турция обеща да отговори на САЩ заради въвеждането на санкции заради покупката на руските зенитни ракетни системи С-400. Ръководителят на управлението за отбранителна промишленост Исмаил Демир заяви, че американските санкции няма да нанесат щети на турския военнопромишлен комплекс. Той подчерта, че Анкара остава вярна на целта да пълна независимост в областта на отбраната под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган. Въвеждането на санкции от страна на Вашингтон е проява на пренебрежително отношение към международното право. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35. Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400. С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра.