През идните три години Украйна ще увеличи със 100 000 души личния състав на въоръжените си сили, наброяващи в момента близо 250 000 души, предадоха Ройтерс и Франс прес. Това заяви пред парламента украинският президент Володимир Зеленски. Той каза също така, че украинската икономика се стабилизира, призова депутатите да останат единни и да не всяват паника по повод заплахата от руска военна офанзива. Зеленски изрази надежда, че следващият кръг от разговорите за Украйна в нормандския формат (Украйна, Русия, Франция и Германия) ще бъде договорен скоро.
„Дипломатическата подкрепа за Украйна е най-значителната и най-безусловната от 2014 г. и тя продължава. Военно-техническата помощ за Украйна е най-значителната, най-ценната и продължава да пристига“, каза Зеленски.

През седмицата се очаква редица ръководители да направят посещения в Киев. Днес там се очаква да пристигнат премиерите на Великобритания и на Полша – Борис Джонсън и Матеуш Моравецки, а през следващите дни – нидерландският министър-председател Марк Рюте и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Планирани са и визити на петима европейски външни министри, включително на Франция и Германия. „Такава интензивност на посещенията е важен фактор за стабилизиране на ситуацията“, подчерта Зеленски. Той отбеляза, че Украйна работи „активно“ за организиране на нова среща на върха за уреждане на конфликта в източните региони от страната в т. нар. нормандски формат с участието на лидерите на Русия, Франция и Германия.

снимка Sputnik / Sergey Pivovarov