Традиционното събитие, което се провежда с подкрепата на Община Видин, събра многобройни участници, както и любители на ретро автомобилите. Десетки коли и мотоциклети се подредиха на паркинга на Общината, където бе сборният пункт. За събитието дойдоха представители на ретро клубове от няколко града в България, от Сърбия и Румъния. Кметът д-р Цветан Ценков разгледа с интерес атрактивните возила. Той бе поканен от организаторите да се качи във Ford Model A 1928, собственост на Станислав Василев от София, за да се включи в парадното шествие, което потегли към Крайдунавския парк, до крепостта „Баба Вида“.

Снимка: Община Видин

Там се състоя официалното откриване на шестото издание. Основателят и организатор на Vintage Vehicles Vidin Иван Цолов връчи благодарствен плакет на видинския кмет за оказаната подкрепа при организирането на Ретро парада за трета поредна година. Д-р Ценков поздрави организаторите и заяви: „Аз съм този, който трябва да благодари за тази чудесна инициатива, в която се включват толкова прекрасни и млади видинчани, които наистина фокусират вниманието на България върху Видин. Целта е градът ни да се превърне в най-хубавия фестивален, исторически и културен център в страната и по поречието на Дунава“. Кметът пожела успех и изрази надежда, че Ретро парадът ще се развива все повече.

Снимка: Община Видин

През целия ден хората имат възможност да се наслаждават на гледката от красиво подредени различни модели коли. Посетителите могат да разгледат базара с тематични подаръци, да опитат местно вино, да си купят аксесоари и масла за автомобили. Има различни работилници за най-малките, а специален гост е танцова школа „Swing“.

Атракция за всички бе камилата Султан от цирк „Колозеум“, който гостува във Видин. Директорът на цирка Мони Колев е почитател на ретро возилата и също участва в парада с автомобила си DeSoto 1928, който вече четвърто поколение е собственост на неговото семейство. За зрителите на Ретро парада бе интересно да наблюдават и заснемането на кадри по време на събитието от екипа на телевизионния сериал „С река на сърцето“, който в момента се снима в нашия град. Те ще бъдат включени в два от епизодите, чието излъчване започва от този септември в праймтайма на Нова ТВ. От 2020 година съорганизатор на Ретро парада е платформата за събития Sтетика. И този път е предвидено да бъдат раздадени много купи и отличия, както и атрактивни награди в рамките на организираната традиционна томбола.