Задържаните за аферата с опасните отпадъци – бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков и плевенския бизнесмен Николай Миховски, излизат на свобода. Апелативният специализиран съд ги пусна от ареста срещу парични гаранции.

Заседанието беше по протест на прокуратурата срещу решение от миналата седмица на първоинстанционния Специализиран съд, който замени задържането на Живков и Миховски с парична гаранция. За бившия зам.- екоминистър тя беше в размер на 20 000 лева, а за плевенския бизнесмен – 100 000 лева.

Срещу размера на гаранциите си жалби подадоха и двамата обвиняеми. В окончателното си решение Апелативният специализиран съд не уважи възраженията на нито една от страните. Двамата излизат от ареста, но срещу в пъти по-големи гаранции. За свободата на Красимир Живков тя е 100 000 лева, а на Николай Миховски- 200 000 лева.

Живков и Миховски бяха задържани в края на май и бяха обвинени с братята Пламен и Атанас Бобокови и още няколко души, че от 2014 година са действали като организирана престъпна група за внос и преработка на опасни отпадъци.