Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха няколко минути след 7.00 часа тази сутрин на летище София. Това е поредната пратка с ваксини, след като първите 9750 дози, които бяха достатъчни за ваксинирането на около 5 хил. души, беше доставена на 26 декември 2020 г. 

Втората партида с 25 хил. ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус – тази на “Moderna”, които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 28 дни.

Само тази доставка на ваксини на Pfizer/BioNTech е съкратена. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. За всички тях ваксината е на лице и правим нови имунизации, само когато сме сигурни, че втората доза е на лице, подчерта доц. Кунчев. След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, каза още той и подчерта, че в някои области вече приключи първият етап на ваксинация.