През 2020 г. е имало по-малко от средния брой пожари, въпреки че горещи точки като Калифорния и Австралия бяха засегнати от безпрецедентна интензивност, съобщиха от службата за сателитно наблюдение на Европейския съюз.

Данни за една година, събрани от Службата за наблюдение на атмосферата Коперник (CAMS), показват, че въглеродните емисии от пожари са по-ниски от предходните години и че 2020 г. е една от годините с най-малко пожари в световен мащаб. Въпреки това най-силно засегнатите райони са преживели над средния интензитет на пожари, което е довело до замърсяване с около 1,7 милиарда тона въглерод. През 2019 г. тази стойност е била 1,9 милиарда тона.

От CAMS заявиха, че четири области са особено силно засегнати. В западната част на САЩ данните показват някои от най-тежко засегнатите от горски пожари региони, регистрирани след необичайно горещо и сухо време през август и септември.

Димът от пожарите в Калифорния, Орегон и Вашингтон се разпространи през Атлантическия океан чак до Северна Европа – отделяйки повече от 30 мегатона въглерод в атмосферата. Пожарите в Арктика победиха всички предишни годишни рекорди за въглеродни емисии още през септември, като емисиите през първите девет месеца на 2020 г. достигнаха 244 мегатона, в сравнение със 181 мегатона за цялата 2019.

Карибите също бяха силно засегнати, с рекордни емисии от пожар в Гватемала и нива над средните емисии в региона. А в Австралия пожарите с рекордна интензивност изхвърлиха около 400 милиона тона въглерод в атмосферата, като пламъците доведоха до облаци от дим, достатъчно големи, за да покрият Русия, съобщиха от CAMS.