Дистрибуцията на първите 200 милиона дози ваксини на “Пфайзер“ и “Бионтех“ срещу Covid-19 ще завърши в целия Европейския съюз през септември догодина, заяви говорител на Европейската комисия. Водят се преговори за доставка на още 100 милиона допълнителни дози. Дългият срок, който досега не беше обществено достояние, потвърждава предположенията, че Евросъюзът ще има нужда от ваксини и от други доставчици, за да ускори масовата ваксинация, коментират световните медии.

Започна ваксинацията и Белгия, Люксембург и Латвия.

В Белгия 101-годишен мъж от старчески дом в Брюксел стана първият ваксиниран срещу коронавирус. След него имунизирани бяха още 4-ма обитатели на старческия дом. Лекари и медицински сестри от университетската болница в Рига бяха първи в Латвия. В Белгия, както и в редица други европейски държави, се води дебат как да се процедира с ограниченото количество ваксини, достъпни в момента, някои учени предлагат да се даде по една доза на възможно най-много хора, вместо две.

Германия, Норвегия и Полша бяха първите европейски държави, които започнаха ваксинацията, а в Испания първата имунизирана беше 96-годишната Арасели Идалго. В старчески дом в Мадрид 87-годишната Мария Асунсион Охеда беше една от първите ваксинирани днес. От испанското здравно министерство съобщиха, че доставките на ваксини срещу Covid-19 в 8 европейски държави, сред които Испания, ще се забавят заради логистичен проблем в завода на „Пфайзер“ в Белгия.

Не се уточнява кои са другите 7 засегнати държави, а от компанията “Пфайзер“ в Белгия уточниха, че проблемът е отстранен. В Кипър тази сутрин президентът Никос Анастасиадис бе ваксиниран публично, за да насърчи и всички граждани да предприемат такъв ход. Първата фаза на имунизационната кампания в страната, която започна вчера, ще продължи 3 седмици.

3 седмици продължават и новите ограничителни мерки в Полша, които влязоха в сила от днес. Затварят се хотели, ски писти, търговски центрове, фитнес клубове, плувни басейни и стадиони, налага се 10-дневна карантина на всички влизащи в страната.

В Швеция коледната ваканция на парламента беше прекъсната за приемането на спешен законопроект, който дава повече правомощия на правителството за борба с коронавируса при вземане на мерки като затваряне на курорти, търговски центрове, ограничаване на градския транспорт, както и налагане на глоби на нарушителите.