Британският премиер Борис Джонсън разговаря с новия президент на САЩ Джо Байдън за пръв път след встъпването му в длъжност и заяви, че очаква с нетърпение съвместната им работа. Джонсън изрази в Туитър задоволство от разговора си с Байдън и съобщи, че го е поздравил с встъпването в длъжност и очаква с нетърпение задълбочаване на отдавнашния съюз между нашите две страни, докато водим зелено и устойчиво възстановяване от Covid-19.

Освен това британският премиер е изразил задоволството си от решението на Байдън да се върне към Парижкото споразумение за климата, Световната здравна организация и програмата Ковакс, целяща да гарантира равностоен достъп до ваксини срещу Covid-19, съобщи говорителка на Джонсън. Тя добави, че лидерите са обсъдили и ползите от потенциално споразумение за свободна търговия между нашите две страни. Премиерът е поел ангажимент да намери възможно най-бързо решение на търговските проблеми.

Джонсън е показал на Байдън, че иска да постигне ново търговско споразумение със САЩ. То обаче е по-важен приоритет за британския премиер, отколкото за американския държавен глава, чието внимание е насочено предимно към овладяването на пандемията и прокарването на плана за спешна икономическа помощ в размер на 1,9 трилион долара през Конгреса. Това беше първият разговор на Байдън с европейски лидер.

По материали на Sky News / Великобритания и Euro News / Фрнция