В Нидерландия въвеждат „двойно тестване“ на пристигащите с въздушен или морски транспорт от държави с „оранжев“ и „червен“ код, сред които и България. От 23 януари пристигащите трябва да представят както отрицателен резултат от бърз антигенен тест, така и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането.

От неделя и Франция ще изисква отрицателен PCR тест от почти всички хора от ЕС, които искат да влязат на нейна територия. Гърция удължи до 8 февруари задължителната седемдневна карантина за всички влизащи в страната, остава в сила и изискването на границата да се представи отрицателен тест. 

Португалия затвори всички училища и университети за най-малко 15 дни в нов опит да овладее рязкото нарастване на случаите. В Москва обаче отмениха някои ограничения. Възобновяват работа библиотеките и музеите. Театрите, кината и концертните зали ще работят при 50% заетост.

Унгария е първата страна от Европейския съюз, която ще използва при имунизацията срещу Covid-19 руската ваксина „Спутник V“. Това стана ясно след среща в Москва на унгарския министър на външните работи и външна търговия Петер Сиярто с руския министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

По материали на Euro News / Франция