Британският премиер Борис Джонсън обяви нови строги мерки в борбата срещу тревожното разпространяване на заразяванията с коронавируса, много подобни на първия локдаун. Хората трябва да останат по домовете си, като могат да ги напускат само за пазаруване на продукти от крайна необходимост, за посещаване на болница или за физически упражнения. 

Най-голямата новина е затварянето на всички учебни заведения. Това ще остане в сила до средата на февруари, когато е кратката зимна ваканция. По всяка вероятно матурите тази година няма да се проведат по приетия начин, възможно е дори те да бъдат отложени. Борис Джонсън се извини на родителите за трудностите, които ще им бъдат причинени от затварянето на училищата. Голямата разлика от първия локдаун започналото масово ваксиниране. 

Лидерът на опозицията Киър Стармър приветства новите мерки, макар и те да са много закъснели, според него. В Шотландия от полунощ влиза в сила локдаун до края на януари. В Уелс наложеният преди Рождество локдаун остава в сила също до края на януари. Най-строги мерки са наложени и в Северна Ирландия. Всяка част на Обединеното кралство следва своя собствена политика в борбата с вируса.