Над 2500 души са задържани в Москва и в други руски градове на неразрешени от властите протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, включително съпругата му Юлия.

Въпреки многократните предупреждения на властите, че протестът е незаконен, хиляди хора се събраха на “Пушкинския“ площад в центъра на Москва. Според московската полиция – 4000, според независими източници – десетократно повече. Участниците в протеста скандираха „Путин, махай се!“, „Ние сме законът!“ и „Свобода за политическите затворници!“

Акциите в подкрепа на Навални започнаха и в няколко града на руския Далечен изток. В региона най-многоброен бе протестът във Владивосток, където се събраха около 3000 души.

В навечерието на протестите някои от поддръжниците на Навални бяха арестувани, други – глобени, на трети бяха връчени предупредителни протоколи. Пресаташето на опозиционера Кира Ярмиш беше осъдена на 9 денонощия арест заради призивите й за участие в протестите. Активистът Георгий Албуров получи 10 денонощия, а юристът на „Фонда за борба с корупцията“ Любов Собол беше глобена с 250 000 рубли или около 3300 долара. Арестувани бяха десетки координатори на регионалните щабове на Навални.

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече протестите недопустими и обеща полицията да осигури необходимия ред. Той определи като особено цинични опитите за въвличане в протестните акции на непълнолетни. Федералната служба за надзор на информационните технологии и масовите комуникации започна да блокира информацията за протестите в социалните мрежи.

По материали на Euro News / Франция и Sky News / Великобритания