Конгресът на САЩ валидира победата на демократа Джо Байдън на президентските избори, произведени на 3 ноември. На подновено общо заседание на двете парламентарни камари вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди, че Байдън получава подкрепата на 306 членове в Избирателната колегия срещу 232 за републиканеца и досегашен президент Доналд Тръмп.

До валидирането се стигна след много оживена сесия на двете камари на Конгреса. Първоначално това се очакваше да стане още в сряда вечерта, но привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса и общата сесия на двете камари беше прекратена за няколко часа.

След възстановяване на реда, двете камари подновиха дебатите по възражения срещу изхода от изборите, повдигнати от съюзници на Тръмп във връзка с щатите Аризона, Джорджия, Невада и Пенсилвания.

Постепенно възраженията бяха отхвърлени. Последно двете камари след дебати отхвърлиха възраженията за изхода от вота в Пенсилвания. В Камарата на представителите това стана с 282 срещу 138 гласа, в Сената с 92 гласа срещу 7 гласа. Накрая двете камари отново се събраха на обща сесия и на нея беше валидирана победата на Байдън.

По материали на AFP / Франция, AP, Reuters / САЩ и Sky News / Великобритания