Новият президент на САЩ Джоузеф Байдън е роден в Скрънтън на 20 ноември 1924 в град Скрентън, щата Пенсилвания, в англо-ирландско католическо семейство. В юношеството и младостта си Байдън страда от заекване, но го преодолява посредством дълги часове рецитиране на поезия пред огледало.

Той завършва университета в Делауеър през 1965, където специализира история и политология, а по-късно през 1968 и юридическото училище на Сиракузкия университет в щата Ню Йорк. Същата година защитава докторат по право. Той е заклет демократ.

През 1972 едва на 30-годишна възраст е избран за сенатор и става петият най-млад законодател в историята на САЩ. Като сенатор Байдън се концентрира върху изтеглянето от Виетнам, околната среда и гражданските права. Байдън е преизбиран за сенатор през 1978, 1984, 1990, 1996 и 2002. Той също така е най-дългогодишният сенатор от щата Делауеър.

В Сената Байдън оглавява юридическата комисия, влиза в състава на комисията по международни въпроси, където ръководи подкомисията по европейски въпроси. Той се откроява сред сенаторите с това, че пътува до работното си място с държавната железница и с това, че е на дъното на таблицата по лично богатство, оценявано на $100 000-$150 000.

Демократът участва в президентска надпревара за трети път. За пръв път през 1987, когато е смятан за доста силен кандидат, но е обвинен, че е плагиатствал от речта на лидера на британските лейбъристи Нил Кинък, което проваля кампанията му. За втори път сенаторът обяви кандидатурата си в края на януари 2007, но година по-късно, след като получава само 1% от делегатите в щата Айова, отново се оттегля.

На 23 август 2008 тогавашният все още кандидат за Белия дом Барак Обама избира Байдън за свой подгласник. На 20 януари 2009 той става официално вицепрезидент на САЩ. Джо Байдън има репутацията на силен дипломат и решителен международен лидер.