Демократът Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом срещу действащия президент – републиканецът Доналд Тръмп, съобщиха водещите американски новинарски телевизии CNN, NBC и CBS. След четири дни напрегнато чакане, Байдън получава 273 електорски гласа при необходими 270, благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания и става 46-ият президент на САЩ.

Преди да стане кандидат за президент на Демократическата партия, Джо Байдън е бил вицепрезидент при мандатите на Барак Обама. Той е и най-дългогодишният сенатор на Делауеър. По време на цялата си кампания Байдън твърдеше, че е заложена „душата на нацията“, и обеща, че ще се опита да излекува държава, разпокъсана от президентството на Тръмп.

Демократът Джо Байдън заяви, че за него е чест американците да го изберат за свой президент и добави, че сега е време да излекуват разделенията, останали от предизборната кампания, и да се обединят като държава. Изправени пред безпрецедентни пречки, гласуваха рекорден брой американци, заяви Байдън в Туитър. В отделно съобщение в Туитър, Байдън обеща да бъде президент на всички американци.