За съкращаващи живота продукти е писано много, но сега са класифицирани най-опасните от тях, като са подредени по степента им на опасност.

Първите в списъка са сладките напитки – газирани или подсладени. В тях почти няма кулинарни съставки, само вещества за промишлена употреба.

Втората група вредни храни са бонбоните и сладкишите. В тях влизат шоколади, десертчета, бисквитки и други. Организацията за прехрана и земеделие на ООН ги класифицира като ултрапреработени храни, които трябва да бъдат елиминирани от менюто ни.

Друг вреден продукт е сладоледът. Преди да се откажете от него обаче, погледнете съставките му. Ако сладоледът е направен на основата на сухо мляко, а не на прясно, тогава имате ултраобработен продукт.

Следващите в списъка са бургерите и фаст фууд. Ако са направени с органични съставки, те не представляват опасност за здравето. Съставките, използвани във фаст фууд, правят бургерите силно преработен продукт.

Петата група нездравословни храни е преработеното месо. То включва по-специално колбаси, шунка и бекон. Експертите съветват да се купува месо от там, където е възможно да се провери качеството му.


На последно място в списъка са замразените храни и особено храните за телевизионни вечери – ястия, които трябва само да се подгреят в микровълновата печка преди да се сервират. На първо място това е готова пица.


Освен всички останали, в списъка на нездравословните храни се появяват и консервираните плодове и зеленчуци – особено тези, които се съхраняват в сироп, като компотите.

По GQ / Германия