Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обеща да засили военния капацитет на страната си. В доклад, представен на конгреса на управляващата Корейска трудова партия, започнал вчера в Пхенян, Ким се ангажира да повиши „отбранителните способности на държавата на едно по-високо ниво и да набележи цели в тази насока, които да бъдат постигнати“.

Севернокорейската официална информационна агенция не спомена нищо за ядрени оръжия, нито уточни естеството на целите, които ще трябва да бъдат постигнати в областта на отбраната. Според анализатори обаче идеята на Ким е ясна и означава, засилване на ядрените способности на Северна Корея. Това обещание бе дадено от севернокорейския лидер две седмици преди встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън.

При настоящата американската администрация, след размяна на обиди и заплахи за ядрена война, американският президент Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха три пъти. Срещите им обаче бяха колкото исторически, толкова и символични. Напредък по трънливия въпрос за севернокорейската ядрена програма и по тази за балистични ракети не беше постигнат.

Преговорите по тези теми са в задънена улица след провала на втората среща на двамата лидери през февруари 2019 г. в Ханой. Причината за блокажа е липсата на консенсус по отстъпките, които Северна Корея трябва да направи в замяна на вдигането на международните санкции срещу нея.