Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия, дадоха зелена светлина за достъп на ваксината на американската компания „Модерна“. От агенцията поясняват, че комисията за лекарствата за хора е направила цялостна оценка на данните за качество, безопасност и ефективност на ваксината, след което е препоръчала с консенсус да ѝ се даде официално разрешение за достъп до пазара на ЕС. 

Експертите припомнят, че тя е преминала през широки клинични изследвания, в които са били включени близо 30 000 души.  Нейната ефективност е била отчетена при около 28 хиляди на възраст между 18 и 94 години. „Тестовете показаха над 90 на сто ефективност при хората с висок риск от сериозни последствия от Covid-19, в т.ч. с белодробни, сърдечно съдови, чернодробни заболявания, наднормено тегло и диабет“, подчертават от агенцията. 

Изпълнителният директор Еймър Куук увери, че институцията ще следи отблизо данните за безопасност и ефективност. Ваксината се поставя в ръката два пъти в интервал от 28 дни. Най-честите странични ефекти са обикновено слаби или умерени и изчезват няколко дни след ваксинирането, твърдят експертите. Като такива те посочват болка, подуване на мястото на инжектиране,  умора, треска, главоболие, мускулни болки, гадене и повръщане.