Европейската комисия стартира амбициозният проект за серия от спътници, който ще финансира с публично-частно партньорство. Страните от ЕС ще участват в него, но частни компании като Orange и Thales също ще се присъединят към проекта. Първия етап, който ще продължи една година, ще бъдат определени подробностите за финансирането на проекта.

Елоди Вио, директор на телекомуникациите и интегрираните приложения в Европейския център за космически приложения, разказва: „Тези няколко сателита ще допълват наземните цифрови услуги. Това ще бъдат интегрирани услуги, чрез които ще имате възможност да преобразувате цифрово ЕС, като имате достъп до данни навсякъде по всяко време. Хората ще имат достъп до тези данни и това ще допринесе за развитието на различни сектори в икономиките на страните.“

През 2019 г. в орбита бяха изведени първите спътници – американския Starlink и британско-индийския OneWeb. Първите европейски сателити се планират да бъдат изстреляни през 2024 г., а последният през 2028 г. Това е кратък период от време за подобни проекти. Според Елоди Вио европейските сателити ще бъдат използвани за предоставяне на 5G и 6G мобилен интернет, защита на правителствените приложения и технологии, обслужване на армиите и флота на страните-членки. Това е стратегически важно, защото европейците няма да зависят от Китай и САЩ в тази сфера.

По материали на Euro News / Франция