Европейският съюз е закупил още 300 милиона дози от ваксината Pfizer / BioNTech, удвоявайки сегашния си брой убождания. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи актуализация на програмата за ваксинация в блока на фона на критиките, че са закупени твърде малко ваксини и че разпространението им е твърде бавно.

Фон дер Лайен заяви на пресконференция, че 75 милиона от тази най-нова поръчка ще бъдат на разположение през второто тримесечие на годината, а останалите идват през 3-то и 4-то. „Вече имаме договор, така че няма да има продължителни преговори. Това е доказана ваксина, така че разрешението е направено, държавите-членки познават ваксината, знаят логистиката зад нея, следователно тя носи сигурност за планирането и създава допълнителен тласък за ваксинация в Европа „, каза Фон дер Лайен.

В сряда Стела Кириакидес, еврокомисар по здравеопазването, защити механизма, като заяви, че стратегията за ваксиниране е била подкрепена от всички 27 държави-членки. Ваксинирането започна в ЕС на 27 декември след одобрението на уреда Pfizer / BioNTech. Ваксината Moderna скоро може да бъде добавена към въвеждането, след като регулаторният орган на ЕС препоръча да я разреши в сряда.

По материали на Euro News / Франция