Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси засили натиска върху вицепрезидента Майк Пенс, който да предприеме действия за отстраняване на Доналд Тръмп от длъжност заради ролята му в щурма на Конгреса миналата седмица. Очаква се депутатите да излязат с резолюция, с която Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка, за да обяви президента за негоден за работа.

Според американски медии Майк Пенс се противопоставил на идеята. Ако той откаже, Камарата ще проведе гласуване за импийчмънт на Доналд Тръмп. Републиканският президент беше обвинен от демократите и все повече републиканци заради бунта, след митинг, в който Тръмп повтори необоснованите си твърдения за измама с гласуването на президентските избори. При размириците загинаха петима души, включително полицай от Капитолия.

Досега няма публично изявление от страна на Доналд Тръмп, след като като в петък няколко социални мрежи му блокираха профилите. Той трябва да напусне поста си на 20 януари, когато демократът Джо Байдън ще се закълне като 51-вия президент на САЩ. Тръмп заяви, че няма да присъства на церемонията по полагане на клетва на Байдън.

По материали на BBC / Великобритания и Euro News / Франция