Само легитимен парламент може да излъчи добре работещо правителство и да започне демонтажа на порочния управленски модел. Изключително важно е в резултат на тези консултации да се предвидят мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес и в здравните мерки, за да имаме нормална избирателна активност, в резултат на която да бъде избран легитимен парламент. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 заедно с вицепрезидента Илияна Йотова проведе среща с Обществения съвет към Централната избирателна комисия. Срещата се проведе като част от консултациите на президентската институция за гарантиране на прозрачен изборен процес за всички граждани в условията на епидемична обстановка.

В срещата участваха председателят на ОС към ЦИК Росица Матева, зам.-председателят на ОС към ЦИК и представител на Европейската асоциация за защита на човешките права Стоил Цицелков, Дончо Пачиков от Българското сдружение за честни избори и граждански права – Национална асоциация и Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда. Онлайн се включиха Стефан Манов от Българското сдружение за честни избори и граждански права – Пловдив, Михаил Мирчев от Гражданска инициатива за свободни и демократични избори и председателят на Управителния съвет на Института за социална интеграция Катя Колева.

Обща бе позицията на участниците, че липсата на мерки и планове за действие при изборите представлява проблем и повдига въпроси за протичането както на предизборната кампания, така и на самия вот. ЦИК трябва своевременно да започне работа, ако вече не е, по подготовката на изборите и да обяви предвидените мерки достатъчно рано, за да може обществото да бъде информирано и спокойно, че органът, призван да организира изборите, работи и взема решения в интерес на гражданите, беше подчертано на срещата. Представителите на ОС към ЦИК бяха категорични, че провеждането на избори по време на пандемия е възможно и има достатъчно наблюдения за добрите практики при организацията на този процес в редица държави.

На срещата държавният глава постави въпроса за методиката, по която ще бъдат сертифицирани и направен последващ одит на устройствата за машинно гласуване. Румен Радев призова да се идентифицират своевременно възможностите за предварителна проверка на машините за гласуване, за да се предотвратят всякакви възможности за манипулиране на изборния резултат. Това, по думите му, ще повиши и доверието на гражданите в машинния вот. Машинното гласуване при предвидена адекватна дезинфекция на устройствата или осигуряването на лични предпазни средства, не представлява риск за здравето на гласоподавателите, по-голям от обикновеното гласуване с хартиена бюлетина, стана ясно на срещата.

За да се гарантира максимална прозрачност на изборния процес, членовете на ОС към ЦИК предложиха да се използват различни възможности за заснемане и предаване на живо на преброяването на бюлетините и попълването на протоколите в избирателните секции, като за тази цел могат да бъдат закупени нови камери, да се използват наличните в училищата, както и лични мобилни устройства и др.