Административният съд във Видин разгледа две искови молби на близки на загиналите при взрива в завод „Миджур“  в с.Горни Лом

Административният съд разгледа  две искови молби срещу Администрацията на Министерския съвет, Министерството на околната среда и водите и Регионалната  инспекция по околната среда и водите – Монтана. Двете подадени искови молби са за претърпени неимуществени вреди, причинени вследствие незаконосъобразни актове, действия и бездействия на посочените органи в завода за обезвреждане на боеприпаси и производство на взривни вещества „Миджур” в с.Горни Лом, област Видин. От Административния съд във Видин посочиха, че при проведените заседания са разпитани свидетели. Делата са отложени за 15 декември тази година за изготвяне на взриво-техническа и съдебно-психиатрична експертизи.

 На 1 октомври 2014 г в завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом малко преди 17 часа избухва взрив.  Двете сгради на цеха за утилизация  на мини се сриват наравно със земята. Загива цялата смяна, която обезврежда гръцки противопехотни мини –  15 души , от които 13 мъже и 2 жени. Четирима души  бяха привлечени  като обвиняеми по делото за взрива. Четири години по-късно през лятото на 2018 г.  четиримата обвиняеми бяха оправдани от Окръжния съд във Видин  за причинена смърт на 15 души, както и за причиняването на трайни наранявания на други трима. Оправдан бе собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при взрива, както и  Евелина Бахчеванова, която в момента на взрива  е работила в министерството на икономиката. Третият, който бе оневинен, бе Божидар Василев – бивш служител на отдел „Контрол на общоопасните средства“ в МВР. Видинският съд оправда и Палма Иванова, бивша служителка в завод „Миджур”, която е отговаряла за безопасните условия на труд във фабриката. Близките на загиналите подадоха жалба в Апелативния съд в София и се очаква решение.

Шест години по-късно след взрива  заводът за боеприпаси в Горни Лом е с нов собственик. На мястото на разрушените сгради се сторят нови, а местното население очаква да се  възобнови на производството.

Анна ЛОЗАНОВА