Антична Бонония във Видин е избрана за пилотен обект, в който се планират различни дейности в подкрепа на номинацията на Римския Дунавски лимес за включване в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Значимостта на Бонония, състоянието на проучванията и възможностите за социализация бяха представени по време на онлайн фокус група, посветена на Римския Дунавски лимес, от археолога в РИМ – Видин Ваня Ставрева, зам.-научен ръководител на археологическите разкопки.

Регионалният исторически музей във Видин е асоцииран партньор в рамките на международния проект с участието на 10 държави „Валоризиране на културното наследство и насърчаване на устойчивия туризъм чрез съживяване на общото наследство по Дунавския лимес като основа за културен маршрут”, с акроним Living Danube Limes, финансиран по програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“.

В рамките на проекта през октомври 2022 г. Видин ще бъде домакин на Късноантичен „Фестивал на живата история“ и една от спирките на „Danuvian Alacris“ – реконструирана късноантична лодка тип „Лусория“ от IV в., направена въз основа на находки в Обертайм и в Майнц.

Антична Бонония ще бъде включена в мобилно приложение, ще бъдат направени и 3Д виртуални реконструкции и ще бъде поставено интерактивно оборудване.РИМ – Видин ще има възможност да участва в изграждането на международна музейна мрежа по Дунавския лимес.