Когато видим равновесие на пазара на енергийни ресурси, ще настъпи и спокойствие на пазара на храни, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Данните към 19 май за цените на едро сочат намаление на доматите с 1 лев, ягодата също отбелязва намаление с около лев. При краставиците има намаление, а при ябълката – 20 стотинки ръст. При млечните продукти има устойчив ръст на нарастване. „Посоката е само нагоре и това е обусловено от енергийната криза.“ Брашното е с 15 стотинки надолу и се стабилизира. Захарта е минала трайно нивата над 2 лева. При ориза няма промени в последните 15 дни, допълни Иванов. При 40 основни хранителни продукта има разлика в цената от 24,5% спрямо миналата година, коментира Владимир Иванов. Мощният конкурентен пазар задържа бързите темпове на нарастване, така че това да не става шоково, уточни експертът.

След отоплителния сезон в оранжериите вече има стабилизиране и доста масово предлагане на българска стока, особено пресни зеленчуци. Май и юни се очаква стабилизация. Като добра тенденция Владимир Иванов открои предпочитанията към българската продукция и прогнозира, че през летните месеци „българинът ще консумира на поносими цени плодове и зеленчуци“. При пилешкото месо от 4 лева миналото лято цената е достигнала почти 6 лева за близо година, като това се дължи на цената на фуражите и на разходите за енергийни ресурси и отопление. Премахването на ДДС върху хляба ще е пряка помощ за производителите и ще обере натрупаните загуби и луфтове, но няма да свали цените, смята Иванов. „Очаквам за доста дълъг период да е на тези равнища цената на хляба.“ Конкурентният пазар няма да позволи 100% ръст в цените на българските картофи, посочи Иванов. 

снимка БГНЕС