В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското езеро. Солта е зелена на цвят. Продуктът бе показан за първи път у нас по време на Панаира на солта, който Българската фондация „Биоразнообразие“ организира в Бургас. „Тя може да е заместител на обикновената сол. Добива се от растението саликорния, наричано още морска аспержа или солянка, заради естествения си солен вкус. Естественият хабитат на солянката са крайбрежните лагуни на Атанасовското езеро, откъдето се добива“, обясни Румяна Иванова от Българската фондация „Биоразнообразие“, която представи иновативния продукт за България. „Почти една година я изследваме за състав, за наличие на тежки метали. Трябваше да се създаде и технологията за получаване. От първите десет килограма, които набрахме, излиза около килограм ситна зелена сол. Саликорнията има един налеп, който не позволява да изсъхне на слънце. Растението се суши в сушилня около седмица“, разказа Иванова и посочи, че в Бургас е първото официално появяване на зелената сол.

Откривателите ѝ я наричат „сол без сол“, защото всъщност не е сол, изключително здравословна е, добива се по природосъобразен начин от соленото растение саликорния, което вирее в солниците край Бургас. Продуктът е здравословна алтернатива на солта. С 50 процента по-ниско съдържание на натрий е в сравнение с обикновената сол, полезна е за здравето. Става въпрос за изцяло натурален продукт, без консерванти и други добавки. При вкусови тестове  е доказано, че обикновена сол и зелена сол са с еднаква соленост. Саликорнията е част от семейството на амаранта и киноата и също като тях има качества на суперхрана. Съдържа хлорофил, витамин В3, и високи количества на калий и магнезий. Витамините и минералите в нея подпомагат контрола на нивото на кръвното налягане и нормалното функциониране на имунната и нервната системи. В 100 грама сушена саликорния се съдържат и 20 процента белтъци от необходимата дневна доза за организма. От БФБ казаха, че зелената сол е част от храните, устойчиви на климатичните промени, тъй като се срещат върху неплодородни почви. „Саликорнията се използва традиционно в редица средизимноморски държави, но в България няма култура на ядене. В Израел, Португалия е типично растение, което се използва за приготвяне на салати и храна“, заяви Румяна Иванова.

по БТА, снимка БТА