Децата не произвеждат антитела срещу N-протеина на коронавируса и като цяло антителата са различни,  съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Както показаха още първите наблюдения в Ухан децата много по-рядко се заразяват със SARS-CoV-2 и почти не проявяват тежки симптоми на Covid-19, както възрастните. В същото време децата могат да предават коронавируса на други хора, ако са носители.

От друга страна, малка част от болните деца развиват мултисистемен възпалителен синдром – поредица от имунни нарушения, подобни на синдрома на Кавазаки. Откриването на този феномен накара учените да проучат подробно как имунната система на децата реагира на появата на SARS-CoV-2 в тялото им.

Група молекулярни биолози, ръководена от Дона Фарбър, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк (САЩ), проведе едно от първите подобни проучвания, наблюдавайки производството на антитела в телата на 50 деца, заразени с коронавируса от март до май тази година.

Около една трета от тях, както отбелязват учените, са получили възпалителен синдром след коронавирус, което позволява на биолозите да проучат дали естеството на имунния отговор на SARS-CoV-2 се променя с развитието на мултисистемен възпалителен синдром. Учените сравняват резултатите за деца и възрастни през пролетния пик на пандемията.

Тези измервания неочаквано показват, че имунитетът на всички деца, включително носителите на възпалителен синдром след коронавирус, реагира на инфекцията по съвсем различен начин от тялото на възрастните. По-специално, телата им не произвеждат антитела, които биха могли да се свържат с протеина N, от който се състоят вътрешните слоеве на обвивката на коронавируса, а други видове от тези молекули, свързани с частици на SARS-CoV-2, са много по-слаби от антителата на възрастните.

Като цяло, както отбелязват учените, тялото на децата реагира доста слабо на инфекцията – типичният брой антитела в кръвта им е значително по-малък, отколкото при възрастните, дори при най-леките форми на Covid-19. Освен това учените не регистрират значителни разлики в концентрацията на антитела в тялото на деца с мултисистемен възпалителен синдром и леки форми на инфекция, което е напълно нехарактерно за възрастни, при които броят на антителата зависи пряко от тежестта на симптомите на инфекцията.