В новия си брой списание „Българска наука“ разказва за изследване, което може да обясни защо пациентите с COVID-19 губят обонянието си, както и защо има последици като продължителен КОВИД. Представяме ви публикацията със съкращения. „Малко от особеностите на COVID-19 предизвикаха толкова голям интерес като аносмията – рязката загуба на обоняние, която се превърна в добре познат отличителен белег на болестта. Пациентите с COVID губят обонянието си дори без запушен нос; това понякога е съпровождано и със загуба на вкус, като в някои случаи продължава дълго след като другите симптоми са отшумeли. Сега учените започват да разгадават биологичните механизми, стоящи зад тази доскорошна мистерия: невроните, улавящи миризми, нямат рецептори, които коронавирусът използва за навлизане в клетките, което предизвика дълъг дебат дали изобщо могат да бъдат заразени.

Прозренията, извлечени от нови изследвания, могат да хвърлят нова светлина върху това как коронавирусът може да засегне други видове мозъчни клетки, което води до състояния като „мозъчна мъгла“ и вероятно да помогне за обяснението на биологичните механизми зад продължителния КОВИД – симптоми, които остават седмици или месеци след първоначална инфекция. Проучване, публикувано в списание Cell, установи, че инфекцията с пандемичния вирус SARS-CoV-2 индиректно намалява действието на обонятелните рецептори (OR), протеини върху повърхностите на нервните клетки в носа, които откриват молекулите, свързани с миризмите. Водено от изследователи от Медицинския факултет на NYU Grossman и Колумбийския университет, новото проучване може също така да хвърли светлина и над ефектите на COVID-19 върху други видове мозъчни клетки и върху други продължителни неврологични ефекти от вируса, като „мозъчна мъгла“, главоболие и депресия“.