Сто осемдесет и два нови случая бяха регистрирани в страната вчера, показват данните, публикувани в Единния информационен портал. Те бяха открити с помощта на 12 876 теста. С това общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 425 054. 18 213 от тях са починали, включително 2 за последното денонощие. Излекуваните са общо 398 545, от които 9 за последните 24 часа. Активните случаи са 8 296. Хоспитализирани са 805, от които 78 – в интензивно отделение. Общо в страната са поставени 2 028 136 дози от ваксина срещу коронавируса, включително 3 193 за последното денонощие. Общо 999 878 души са със завършен ваксинационен цикъл. 

Шейсет процента от италианците над 12 години са напълно ваксинирани срещу ковид. Това означава, че 32,4 млн. души са с поставени две дози от ваксини срещу ковид, заяви днес специалният комисар по въпросите на коронавируса Франческо Филиуоло. Италия иска до края на септември да ваксинира 80 процента и да постигне групов имунитет, каза още той.

САЩ няма да се върнат към локдауните въпреки нарастващите рискове от варианта Делта на коронавируса, заяви днес Антъни Фаучи, водещият американски експерт по заразни болести. „Не мисля, че ще станем свидетели на локдауни“, каза Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергии и заразни болести, в предаването „Тази седмица“ (This Week) на телевизия Ей Би Си. „Смятам, че имаме достатъчния процент хора в страната – недостатъчен за да разбием епидемичния взрив – но според мен все пак достатъчен, за да не позволим да изпаднем в ситуацията, в която бяхме миналата зима.“

Тайланд удължи по-строгите антиковид мерки в столицата Банкок и провинциите с висок риск до края на август, съобщиха правителствени източници. Страната се стреми да забави темпа на разпространение на Ковид-19 на фона на най-голямото си огнище до момента. Обхватът на рестрикциите, сред които ограничения за пътуване, затваряне на търговски центрове и налагане на комендантски час, ще бъде разширен до 29 провинции спрямо сегашните 13. Ресторантите в моловете ще могат да работят само с доставки.