Президентът на КНР Си Цзинпин поздрави днес чрез видеовръзка тримата астронавти (известни като „тайконавти“), които строят в момента китайската космическа станция, като приветства „новите хоризонти за човечеството“, разкриващи се в космическата надпревара. Екипажът от трима мъже стартира в четвъртък от пустинята Гоби, Северозападен Китай.

После корабът се скачи с „Тянхъ“, единствения от трите модула на бъдещата станция, който вече е в орбита. Те ще останат в космоса три месеца. Успехът на мисията „Шънчжоу-12“ е въпрос на престиж за Пекин, който ще чества на 1 юли стотната годишнина от създаването на Китайската комунистическа партия. „Построяването на космическа станция е жалон в китайската космическа програма“, заяви Си Цзинпин на астронавтите във видеоразговор от Аерокосмическия контролен център в Пекин, излъчен по телевизията.

„Този принос отваря нови хоризонти за човечеството в използването на космоса за мирни цели. Вие представлявате онези безбройни трудови хора, които в нашата нова ера се борят за развитието на китайската аерокосмическа индустрия“, каза той. Освен това Си разпита тримата за здравословното им състояние и условията за работа, като добави, че те са „спечелили сърцата“ на китайците. Четирийсет и пет годишният Чен Хонбо, за когото това е първият престой в космоса, отвърна, че бързо се е адаптирал към живота в безтегловност. „Храната, всекидневието, условията за работа. Всичко е наред. Успяхме и да се обадим на семействата чрез видеоразговор. Хубав е животът в нашия малък космически дом“, заяви той.

Командващ мисията е 56-годишният ветеран Ни Хейшан, летял вече два пъти в космоса. „Много се гордеем с нашата велика Партия и с нашата родина“, каза той на президента. И тримата астронавти са военнослужещи от армията на Китай. „Това е втората ми космическа мисия. Имам чувството, че този път мисията е още по-важна и че това е огромна чест“, заяви 54-годишният Лю Бомин.