Тревожно ново проучване на Мичиганския държавен университет установява, че лесбийките, гейовете и бисексуалните или ЛГБТ-хората са изложени на по-голям риск от развитие на деменция, информира „Стъди Файндс“.

Докато обществото напредва значително през последните няколко десетилетия по отношение на премахването на стигмата над хомосексуалността, изследователите казват, че много ЛГБТ-хора все още изпитват преобладаващо безпокойство и стрес. Дискриминацията и изолацията, причинени от тяхната сексуалност, също са основен фактор.

„Знаехме, че стресът и депресията са рискови фактори за много хронични здравословни проблеми, включително когнитивни увреждания, в по-късен живот. ЛГБТ хората са изложени на по-стресови събития и на по-висок процент на депресия в сравнение с хетеросексуалните си колеги“, казва асистентът по социология Нинг Ксие.

Това е първото по рода си проучване, използващо национална извадка за изследване на когнитивните рискове за здравето сред по-възрастните ЛГБТ-хора. То измерва познанието на всеки човек в шест категории: краткосрочна памет, работна памет, внимание, изпълнителна функция, времева ориентация, език и визуално-пространствени умения. Средно резултатите установяват, че ЛГБТ-участниците са по-склонни да развият леко когнитивно увреждане или ранна деменция в сравнение с праволинейните участници. Интересното е, че изследователският екип изследва и редица други фактори (начин на живот, социални връзки, физически условия), които могат да повлияят на когнитивните способности сред ЛГБТ индивидите. Единственият фактор, който изглежда има значение при когнитивния спад, е депресията.

„Нашите открития показват, че депресията може да е един от важните фактори, водещи до когнитивни недостатъци за ЛГБТ хората“, обяснява Ксие. „Те могат да изпитат по-високи нива на депресия, отколкото техните хетеросексуални връстници по много причини, включително че не са приети от обществото, че се срамуват от своята сексуална ориентация или че се опитват да скрият романтичните си връзки и са третирани несправедливо в училище или на работа.“