Британският лекар Дебора Лий посочи три продукта, които могат бързо да намалят нивата на холестерола в кръвта и в резултат на това риска от сърдечни и съдови заболявания, пише вестник „Дейли Експрес”. Лекарят обясни, че високите нива на холестерол най -често се свързват с хранителните навици, но в някои случаи причината може да бъде бъбречно заболяване, хипотиреоидизъм, затлъстяване, нервна анорексия, пушене или злоупотреба с алкохол.

Сред храните, които повишават нивата на холестерола, лекарят посочи тлъстото свинско месо, колбасите, някои сладкиши, сирена и десерти, но в същото време призова да не ги изключваме от менюто си, а само да ги ограничим. Лий съветва да включите в диетата си ядки, зехтин и сусамово масло, червена риба, бобови растения и домашни птици.

Второто средство за борба с холестерола са фибрите. „Изберете нерафинирани пълнозърнести храни с високо съдържание на фибри, като черен хляб, кафяв ориз и пълнозърнеста“, посъветва Лий. Също така, за да се понижат нивата на холестерола, лекарят препоръчва да се ядат храни, обогатени със станоли и стероли – особено кисело мляко.

по БГНЕС