Учени установиха, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото, увеличават доставката на кислород в мозъка, което има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади. Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност. В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите. Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с концентрация на въглероден диоксид от около 5%, което е около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагирало на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка. Успоредно с това авторите поставили предизвикателни задачи пред участниците, които изискват противоречиви или конкуриращи се решения и, използвайки функционална спектроскопия, записали промените в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора – област на мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения. Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли. Според авторите резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване.