Израел и палестинското ислямистко движение Хамас, управляващо в ивицата Газа, съобщиха тази вечер, че са приели споразумение за спиране на огъня, което има за цел да сложи край на продължили повече от 10 дни и взели много жертви бойни действия. „Кабинетът по сигурността одобри единодушно препоръката на ръководителите по сигурността за приемане на египетската инициатива за двустранно, безусловно прекратяване на огъня“, посочиха в изявление израелските власти. В ивицата Газа Хамас потвърди влизането в сила на това примирие в 2,00 ч. местно време в петък. Египетските усилия за договаряне на примирие между израелци и палестинци постигнаха успех, съобщи египетската държавна телевизия. Тя също посочи, че се очаква примирието в ивицата Газа да влезе в сила в 2,00 ч. сутринта местно време в петък.

Президентът на Съединените щати Джо Байдън приветства примирието и заяви, че Вашингтон ще работи за доставянето на хуманитарна помощ и за възстановяване на Ивицата Газа. Вашингтон възнамерява да попречи на бойците на „Хамас“ да сдобият с нови ракети, с които в бъдеще да атакуват Израел, докато в същото време ще поднови военния арсенал на израелската армия, свързан със системата за противовъздушна отбрана „Железен купол“. Тя помогна на израелските власти да отблъснат ракетните атаки на „Хамас“.

Байдън заяви също, че примирието представлява дипломатическа възможност за търсене на решение за конфликта между палестинци и израелци. „Вярвам, че както израелците, така и палестинците по еднакъв начин заслужават да живеят в безопасност и да се ползват от свобода, благоденствие и демокрация. Администрацията ми ще продължи своята тиха и неуморна дипломация за постигане на тази цел. Мисля, че имаме истинска възможност да постигнем напредък и съм отдаден на това да работим за него“, подчерта Джо Байдън. 
Междувременно президентът на Египет Абдел Фатах ал-Сиси благодари на американския държавен глава в „Туитър“ за това, че е помогнал за осъществяване на инициативата на Кайро за спиране на огъня. И двамата видяхме, че е спешно конфликтът да бъде решен с дипломация между всички страни, написа ал-Сиси.

По материали на Reuters / САЩ