По традиция духовния празник на Видин започна със света литургия в катедралния храм „Св.вмчк.Димитрий“, отслужена от митрополит Даниил.  Видинчани се поклониха пред дарената икона на свети Димитър, а Негово Високопреосвещенство видинският митрополит Даниил освети пред храма знамената на видински училища и на патриотичния клуб „Бдинци“. Литийно шествие, водено от митрополита и от кмета на Видин д-р Цветан Ценков потегли към централния площад „Бдинци“, където се състоя празничната церемония.

„Благодаря Ви, че днес сте тук, за да отбележим заедно хубавия празник и да покажем своята почит към нашия духовен закрилник – свети Димитър Солунски, чието име носи величественият катедрален храм на града ни. Този ден ни изпълва с усещането, че принадлежим към една общност и се гордеем, че сме граждани на Видин“, каза  кметът д-р Цветан Ценков на събралите са площада хора. Той посочи, че днес усилията са насочени към подобряване качеството на живот на хората, живеещи в населените места на общината. „За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да преобразяваме своя град – с много обич и вяра“, заяви д-р Ценков. Фолклорният ансамбъл към читалище „Цвят“ поздрави видинчани с празничен концерт.

На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени четири отличия „Почетен гражданин на град Видин и общината“ от кмета д-р Цветан Ценков и председателя на ОбС Генади Велков. Посмъртно званието бе връчено на  митрополит Кирил Видински. Отличието „Почетен гражданин на град Видин и общината“ получиха  Ивайло Йотов – бизнесмен, инвестирал в развитието на лозарството и винопроизводството в Община Видин, д-р Тодор Вълов – лекар, специалист УНГ, доказал се професионалист и Нинко Заяков – етнограф, радетел и изследовател на местния фолклор, народно творчество и традиции.

На тържественото заседание присъстваха много видинчани, както и  народните представители Владимир Тошев и Росен Живков, областният управител на Видин Момчил Станков, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе и  дългогодишният председател на Окръжния съвет на Долж Йон Приотяса, кметът на Община Калафат Дору Митулецу и кметът на Община Четате Марин Дуцъ, кметове на общини от областите Видин и Монтана, районният мюфтия Неджати Али, представители на държавни и културни институции.