Прекомерната консумация на червени меса, сирене и яйца може да доведе до инсулт и тромбози при хора на възраст над 45 години, заяви специалистът по клинична и лабораторна диагностика Александър Карасев.
![](https://www.compassmedia.bg/wp-content/uploads/2021/05/photo-1514513255262-76c2200e709e.jpg)
Той призова да не се яде червено месо повече от два пъти седмично, а порцията да не надвишава 150 грама. Според лекаря някои бактерии са в състояние да направят много токсично съединение с горните продукти.
![](https://www.compassmedia.bg/wp-content/uploads/2021/05/photo-1556715371-bbce0d1496b4.jpg)
„Нарича се триметиламин. Черният ни дроб се опитва да се отърве от него, окислява го, а съединението се нарича TMAO. То директно уврежда ендотела“, обясни лекарят.
![](https://www.compassmedia.bg/wp-content/uploads/2021/05/photo-1555265399-48aa9c11d869-1024x683.jpg)
Карасев отбеляза, че увреждането на ендотела, заедно с колебанията в нивата на глюкозата, водят до образуването на атеросклеротична плака. Турбулентното движение на кръвта започва около грубата атеросклеротична плака, която е източник на тромбози и впоследствие на инсулт.
По материали на РИА Новости / Русия